S22 Bundle
pre-live 74
2022-10-21

13th gen är här

Intels nya Core-processorer imponerar

Nu är Intel Core 13th gen här och de sex modellerna som är släppta nu imponerar alla med oerhörd spelprestanda och markant förbättrad flertrådad prestanda, men ställer också ännu högre krav på kylningen.

Den nya generationen bygger vidare på den redan starka prestandan från den tolfte generationen och bjuder nu bland annat på högre klockfrekvenser, mer cache, bättre minneskontroller och fördubblat antal Efficiency-kärnor på samtliga modeller.

Det här har resulterat i att det nya flaggskeppet Core i9 13900K nu seglat upp till att bli den bästa spelprocessorn på marknaden, sett över hela testsviter där många olika speltitlar testas, med de två småsyskonen Core i7 13700K och Core i5 13600K hack i häl i många spel.

Med fördubblat antal, och förbättrade, E-kärnor är det nya flaggskeppet dessutom uppe och slåss i det absoluta toppskiktet även i flertrådad prestanda, där den i många laster får anses som bäst i konsumentklassen just nu.

Än mer imponerande är dock den flertrådade prestandan de två billigare syskonen erbjuder, där de båda är exceptionellt konkurrenskraftiga i deras respektive priskategorier. Exempelvis lägger sig nya Core i5 13600K för det mesta emellan Core i7 12700K och Core i9 12900K i flertrådade laster, vilket är oerhört imponerande och varmt välkomna nyheter för konkurrensen i mellansegmentet.

Nackdelen med den nya generationen är att den imponerande prestandan krävt högre effektuttag, och det kommer ställas högre krav på både ditt chassis luftflöde och din kylares förmåga att föra bort värme – särskilt om du planerar att belasta alla kärnor på exempelvis nya Core i9.

För den gemene gamern är därför Core i5 och Core i7 mer naturliga alternativ för speldatorer, då de ger nästan lika bra spelprestanda utan att ställa lika höga krav på resten av datorn. Särskilt Core i5 13600K bör stå högt i kurs för dig som ska spela, då du får fantastisk bra spelprestanda och mer än nog flertrådad prestanda för de allra flesta, vid en lägre prispunkt och med markant lägre TDP.

Utöver nya processorer släppte Intel också det nya chipsetet Z790, som är en entusiastvariant där de bytt ut åtta PCIe 3.0-längor mot PCIe 4.0 och lagt till stöd för ytterligare en USB 3.2 Gen 2x2. Krasst är inte detta en nödvändig uppgradering, utan snarare ett lite kraftfullare alternativ för den som ändå ska köpa nytt.

För en otroligt välkommen nyhet den här generationen är att Intel valt att behålla full kompatibilitet med den tolfte generationens moderkort, exempelvis Z690 och B660, så att du som sitter på den plattformen eller du som planerar att köpa nytt, men spara in en peng, efter en BIOS-uppdatering kan använda de nya processorerna med de äldre moderkorten.

Det och att moderkorten finns med antingen DDR4 eller DDR5 gör det möjligt att sänka instegskostnaden till plattformen markant, antingen genom att ta med sig sina nuvarande DDR4-minnen till det nya moderkortet eller att välja ett enklare moderkort från förra generationen.

Med den förbättrade minneskontrollen kan man nu också välja snabbare DDR5, vilket kan innebära tydliga prestandaförbättringar i vissa scenarion, så det kan vara dags att börja fundera på att ta steget till den nya minnesstandarden. Om du gör det kommer det också betala av sig bättre långsiktigt, då du med stor sannolikhet kommer kunna återanvända minnena vid nästa uppgradering. Nästa Intel-uppgradering kommer dock vara till en annan plattform, då det här är slutstationen för sockeln LGA 1700.

Så sammantaget erbjuder Intels trettonde generation imponerande prestanda, fast med högre krav på kylning och högre effektuttag, tillsammans med flexibla och potentiellt budgetsmarta plattformsval. Det här är en oerhört intressant generation och en som definitivt håller liv i kärnornas krig, konkurrensen har aldrig varit hårdare.

Om du vill höra mer info och fler infallsvinklar får du gärna se videon i dess helhet, och sedan läsa mer om och köpa de nya processorerna via länken nedan.